FAQ

Ce e un observator?

Observatorul electoral este un cetățean independent, care nu face parte din vreun partid politic și care are drept de vot. Rolul lui este să fie prezent în secția de votare și să urmărească desfășurarea corectă a alegerilor sau referendumurilor, fără a interveni în desfășurarea operațiunilor electorale. Există și un Cod de Conduită care detaliază tot ce ține de statutul de observator.

Ce poate face un observator?

Observatorul poate participa la toate operațiunile ce se desfășoară în secția de votare (de la deschidere și votare, până la închidere, numărare și raportare), în baza unei acreditari acordate de una dintre organizațiile civice (Expert Forum, Funky Citizens, CSD etc.). De asemenea, poate sesiza eventuale nereguli birourilor electorale, motivul pentru care rolul lui devine foarte important în condițiile în care legea nu este respectată.

Cum decurge ziua unui observator?

Ziua unui observator arată diferit, în funcție de varianta pentru care optează. Poate participa la monitorizare individual sau în echipă cu un alt observator, poate fi staționar (adică își petrece toată ziua într-o secție) sau mobil (adică monitorizează activitatea în mai multe secții, într-o echipă de 2 observatori, minimum 45 de minute per secție).

Cum mă pregătesc pentru a fi observator?

Cerințele care țin de rolul de observator nu sunt complicate și se pot învață ușor în urmă unui training de câteva ore (offline sau online). Fiecare voluntar va avea acces la Ghidul Observatorului și alte materiale informative pentru ziua referendumului, inclusiv prin platforma www.votcorect.ro.

Cum raportez nereguli?

Raportarea neregulilor se va face prin intermediul platformei www.votcorect.ro sau la hotline-ul 0800080200 (funcțional în ambele zile ale votării, între ore 6-22). Pentru a completa fișa de observare, vei dispune și de o aplicație de smartphone pe nume „Monitorizare Vot”, dezvoltată de echipa Code4Romania. (Android, iOS)

Care e diferența dintre observator și delegat?

Vezi aici

Cât se plătește?

Zero. FiecareVot este o inițiativă civică independentă, pornită de grupul civic Geeks for Democracy. Activitatea de observator este una voluntară, care nu se remunerează. Însă răsplata e mare - dăm societății modele de corectitudine.

Până când mă pot înscrie ca observator?

Doritorii se pot înscrie pe pagina fiecarevot.ro/observator, până la 4 octombrie, pentru Bucureşti (sau dacă pot ridica acreditările din București) şi până la 2 octombrie, pentru restul ţării şi diaspora. Cei care nu pot să participe direct, pot să `susţină activitatea voluntarilor printr-o donaţie.

Cum intru în posesia acreditării?

Acreditările se trimit prin curier SAU, opțional, se pot ridica de la sediul organizațiilor partenere (din Alba-Iulia, București, Cluj, Constanța, Iași, Sibiu). Ne puteți indica preferința dvs. în câmpul corespunzător din formularul de înscriere.

Folosim „cookies” pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Navigând în continuare, vă exprimați acordul implicit pentru stocării lor pe dispozitivul dvs. Află mai mult