FAQ

Observatorul electoral este un cetățean independent, care nu face parte din vreun partid politic și care are drept de vot. Rolul lui este să fie prezent în secția de votare și să urmărească corectitudinea procesului electoral, fără a interveni în desfășurarea operațiunilor electorale. Există și un Cod de Conduită care detaliază tot ce ține de statutul de observator.

Observatorul poate urmări, în baza acreditării eliberate de administraţia electorală, toate operațiunile ce se desfășoară în secția de votare (de la deschidere și votare, până la închidere, numărare și consemnarea şi raportarea rezultatelor). Toate observaţiile se notează în formularul de observare, astfel încât, prin centralizarea informaţiilor primite de la observatori, echipa FiecareVot să poată obţine o imagine completă a procesului electoral la nivel naţional. De asemenea, observatorul are dreptul de a sesiza eventualele nereguli preşedintelui BESV, motiv pentru care rolul lui devine foarte important în cazul în care legea nu este respectată.

În funcţie de varianta pentru care optează, un observator poate petrece toată ziua scrutinului într-o singură secţie de votare, unde va observa deschiderea, votarea şi numărarea voturilor, (observare staţionară) sau poate face parte dintr-o echipă mobilă de doi observatori care vizitează aproximativ 10 secţii de votare pe parcursul zilei. Echipele mobile trebuie să rămână minimum 45 de minute în fiecare secţie şi să completeze un formular de observare la fiecare secţie.

Activitatea observatorului nu este complicată și se poate învăța ușor în urma unui training de câteva ore (offline sau online). Fiecare voluntar va primi Ghidul Observatorului și va avea acces şi la alte materiale informative pentru ziua scrutinului, inclusiv prin platforma www.votcorect.ro.

Raportarea neregulilor se va face prin intermediul platformei www.votcorect.ro sau la hotline-ul 0800080200 (funcțional în ambele zile ale votării, între ore 6-22). Pentru a completa fișa de observare, vei dispune și de o aplicație de smartphone pe nume „Monitorizare Vot”, dezvoltată de echipa Code4Romania. (Android, iOS)

Observatorii independenţi nu sunt afiliaţi politic, pe când delegaţii sunt trimişi la secţiile de votare din partea partidelor politice respective. Persoanele care fac parte din partide politice nu pot fi acreditate, potrivit legii, ca observatori, dar pot fi delegaţi. În plus, potrivit regulilor interne FiecareVot, observatorii nu trebuie să se implice în campania electorală. Pentru cetăţenii care doresc să facă campanie pentru un partid sau un candidat şi să urmărească şi procesul electoral în ziua scrutinului, rolul de delegat este mai potrivit decât rolul de observator.

Zero. Activitatea de observator este una voluntară, care nu se remunerează. Însă răsplata e mare – dăm societății modele de corectitudine.

Doritorii se pot înscrie pe pagina fiecarevot.ro, până la 19 mai. Cei care nu pot să participe direct, pot să susţină activitatea voluntarilor printr-o donaţie.

Îţi vom trimite acreditarea în format electronic pe adresa de e-mail cu care te-ai înscris şi te vom ruga s-o printezi înainte de a te prezenta la secţia de votare. Potrivit legii, la aceste alegeri acreditarea este valabilă şi în copie.

Vom acredita observatori în toate județele precum și în circumscripția electorală a diasporei, putând observa alegerile în oricare dintre țările în care aveți domiciliul sau rezidența.

Organizațiile care se vor ocupa de validarea înscrierilor, de acreditare, de training, de alocarea secțiilor și de suportul în ziua votului vor prelua observatorii în funcție de județul/județele selectate în formularele de înscriere:

Centrul pentru Resurse Civice din Constanța - Călărași, Constanța, Ialomița, Tulcea. Adresa: Strada George Enescu 18​​, Constanța​.

Expert Forum - Bacău, Botoșani, Brăila, Brașov, București (sectoarele 1-3), Buzău, Covasna, Dâmbovița, Diaspora, Galați, Harghita, Iași, Ilfov, Neamț, Suceava, Vaslui. Adresa: Strada Semilunei 7, apt 1, București, Sector 2.

Funky Citizens - Arad, Bistrița Năsăud, București (sectoarele 4-6), Caraș-Severin, Giurgiu, Gorj, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Prahova, Sălaj, Satu-Mare, Teleorman, Timiș. Adresa: Bulevardul Pache Protopopescu, nr. 9, București.

Forum Apulum - Alba, Bihor, Cluj, Hunedoara, Sibiu. Adresa: Strada Simion Bărnuţiu, nr. 10, Alba Iulia​.

GhePart - Argeș, Dolj, Olt, Vâlcea. Adresa: Str. Negru Vodă, nr 143, ap. 8, Curtea de Argeș.

Civica Iași - Botoșani, Iași, Neamț, Suceava, Vaslui, Vrancea. Adresa: Str. Splai Bahlui Mal Stâng 1, Etaj 4, Iași 700029.

Codul de Conduită pentru observatorii FiecareVot nu ne permite să ne implicăm în campania electorală. Încurajarea participării la europarlamentare este permisă, pentru că ar putea fi benefică pentru toate partidele și candidații independenți, iar în ce privește încurajarea participării la referendum ne abținem, pentru că aici unele partide au de câștigat, iar altele au de pierdut. De asemenea ne abținem și să sugerăm un răspuns la referendum. În general, cuvântul nostru de ordine este imparțialitatea. Cetățenii care se implică în campanie au, desigur, posibilitatea de a observa scrutinul, dar nu ca observatori independenți, ci ca delegați din partea partidelor politice. Rolul delegatului este foarte apropiat de cel al observatorului, dar pentru delegați afilierea la un partid sau la o opțiune politică este clar asumată. De aceea, tuturor celor care doresc să participe la campanie le recomandăm să contacteze partidele respective și să se înscrie ca delegați.

Procedura de filtrare și validare a observatorilor se va face la începutul lunii mai, data limită fiind 19 mai. Toți cei selectați vor fi anuntați prin email.

A. Vei intra în posesia acreditării. În săptămâna dinaintea alegerilor (sau chiar mai devreme) vei primi pe e-mail acreditarea emisă de biroul electoral. La aceste alegeri, acreditarea este valabilă în copie, deci va trebui să o printezi şi să o ai la tine în ziua alegerilor.

B. Te pregătești pentru ziua alegerilor. În fiecare zi de marţi, până la alegeri, vei primi pe email un brief cu informaţii utile. Te rugăm să citeşti cu atenţie aceste documente pentru a fi cât mai bine pregătit şi să ne trimiţi eventualele întrebări; astfel vom reduce din durata sesiunii de training şi vom asigura un instructaj mai eficient. Tot pe mail vei primi şi alte documente necesare pentru observare, adică:

  • Manualul Observatorului
  • Fișele de observare
  • Instrucțiunile pentru folosirea aplicației Monitorizare Vot (dezvoltată de Code 4 Romania, o poți descărca de pe App Store / Play Store, dar până în ziua votului nu te vei putea loga)
  • Poți citi informații despre procedurile electorale până atunci și pe www.votcorect.ro

C. Afli unde vei observa. Tot prin email te vom informa şi despre secția / secțiile în care ai fost alocat. Vom ține, pe cât posibil, cont de preferințele pe care ni le-ai comunicat în formularul de înscriere.

D. Vii la sesiunea de training din București, dacă poți. În săptămâna dinaintea alegerilor, training-ul offline va avea loc la Nod Makerspace (Splaiul Unirii 160) miercuri și joi, între orele 18-21. E suficient să participi în oricare din cele trei zile, întrucât conținutul training-ului va fi identic (organizăm mai multe sesiuni ca să poată participa cât mai mulți observatori). Vino cu 15 minute înainte, ca să avem timp să ne cunoaștem. Pentru trainingul de vineri vom anunța locul de desfășurare pe parcurs.

Dacă ești din București sau poți ajunge rapid aici, te rugăm mult să participi în persoană la training, întrucât calitatea interacțiunii e mai bună offline. În plus, vei primi și materiale fizice (ghidul observatorului + fișe de observare + modele de plângere). De asemenea, te rugăm să respecți ziua de training pe care ai completat-o în formularul de înscriere (dacă doreşti să alegi altă zi, te rugăm să o modifici în formularul de înscriere cât mai curând).

Dacă nu ai cum să ajungi (deși te rugăm să faci tot posibilul) poţi urmări training-ul online, care va fi transmis live pe net joi, 23 mai, de la ora 18. Vei primi un link unde ne vei putea urmări în direct și vei putea interacționa cu noi prin chat. Filmarea va rămâne arhivată şi o vei putea accesa și ulterior, de la același link.

Pentru orice alte informații, ne poți scrie pe [email protected] sau pe Facebook.

Folosim „cookies” pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Navigând în continuare, vă exprimați acordul implicit pentru stocării lor pe dispozitivul dvs. Află mai multe