fbpx

Despre FIECARE VOT

D


FiecareVot este o iniţiativă civică pentru observarea alegerilor şi referendumurilor. 
Scopul activităţii observatorilor este acela de a identifica şi semnala autorităţilor şi publicului neregulile survenite în procesul electoral.

Proiectul a început în 2016 și a continuat la fiecare scrutin organizat până în prezent. De atunci, numărul organizaţiilor societăţii civile care participă la FiecareVot a crescut, am dezvoltat platforma de înscriere online şi aplicaţia MonitorizareVot. Proiectul continuă și la alegerile locale 2020 cu o atenție deosebită acordată siguranței.

FiecareVot se bazează în primul rând pe efortul voluntar si neremunerat al cetăţenilor neafiliaţi politic, cu spirit civic. Până acum peste 4000 de cetăţeni au participat la observare prin intermediul platformei FiecareVot.

Activităţile derulate prin intermediul platformei FiecareVot – recrutarea şi validarea observatorilor, obţinerea acreditării, organizarea sesiunilor de training online şi offline, coordonarea şi distribuirea în teritoriu a echipelor de observatori, susţinerea activităţii observatorilor în ziua alegerilor şi raportarea concluziilor observării – sunt desfăşurate de către o serie de organizaţii şi grupuri civice:

  • Geeks For Democracy se ocupă de realizarea şi administrarea platformei, de comunicare şi de promovarea inţiativei publice.
  • Expert Forum coordonează coaliția și acreditează observatori, organizează sesiunile de training şi susţine activitatea observatorilor în secţiile de votare prin intermediul call centerului. De asemenea preia, centralizează şi raportează neregulile comunicate de către observatori şi alegători în timpul scrutinului, prin intermediul platformei VotCorect.ro.
  • Observatorul Electoral participă la sesiunile de training, la alocarea în teritoriu a echipelor de observatori şi la redactarea formularelor de observare.
  • Centrul pentru Resurse Civice (Constanţa), CIVICA (Iaşi),Centrul pentru Studiu Democrației (Cluj) organizează activitatea de observare pe plan local (training, acreditare, coordonarea şi susţinerea activităţii observatorilor în ziua votului).
  • Code for Romania pune la dispoziţia observatorilor aplicaţia mobilă pentru raportare în ziua scrutinului şi centralizează în timp real toate informaţiile transmise.
  • Rezistenta TV se ocupă de realizarea materialelor video de promovare a iniţiativei civice FiecareVot.
  • Techsoup oferă asistență tehnică.
  • Declic este partener civic.

Pe lângă aceste organizaţii, iniţiativa este susținută de cele mai vizibile grupuri civice pe partea de comunicare, de publicaţii online şi de posturi radio şi TV, de personalităţi vizibile în viaţa publică şi de cetăţeni. Multe multumiri, de asemenea, pentru Funky Citizens care a fost unul dintre părinții Fiecare Vot, fiind prezent în echipă încă de la început (alegerile parlamentare din 2016), precum la referendumul din octombrie 2019 și la alegerile europarlamentare din mai 2019. Mulțumim și celorlalte organizații care au fost alături de noi în campaniile trecute – Ghepart și Asociația Pro Democrația Club Craiova. 

După încheierea fiecărui proces electoral, FiecareVot publică un raport al concluziilor observării şi un set de recomandări adresate autorităţilor, pentru o mai bună organizare a proceselor electorale viitoare.

Urmariti-ne in Social Media!

Dorim să ținem legătura cu voi, să vă informăm și să vă cerem suportul pentru a promova acțiunea de observare a alegerilor.