Despre

FiecareVot.ro e un proiect civic al coaliției formate din:

/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/

FiecareVot este o iniţiativă civică pentru observarea alegerilor şi referendumurilor. 

Scopul activităţii observatorilor este acela de a identifica şi semnala autorităţilor şi publicului neregulile survenite în procesul electoral.

Proiectul a început la alegerile europarlamentare din 2014 şi a continuat la fiecare scrutin organizat până în prezent. De atunci, numărul organizaţiilor societăţii civile care participă la FiecareVot a crescut, iar începând cu 2016 proiectul a devenit mai amplu, odată cu dezvoltarea platformei de înscriere online şi a aplicaţiei MonitorizareVot. Proiectul va continua la europarlamentarele din mai 2019 şi la toate evenimentele electorale care vor urma.

FiecareVot se bazează în primul rând pe efortul voluntar si neremunerat al cetăţenilor neafiliaţi politic, cu spirit civic. Până acum peste 2000 de cetăţeni au participat la observare prin intermediul platformei FiecareVot.

Activităţile derulate prin intermediul platformei FiecareVot – recrutarea şi validarea observatorilor, obţinerea acreditării, organizarea sesiunilor de training online şi offline, coordonarea şi distribuirea în teritoriu a echipelor de observatori, susţinerea activităţii observatorilor în ziua alegerilor şi raportarea concluziilor observării – sunt desfăşurate de către o serie de organizaţii şi grupuri civice:

Geeks For Democracy se ocupă de realizarea şi administrarea platformei, de comunicare şi de promovarea inţiativei publice.

Funky Citizens şi Expert Forum verifică eligibilitatea observatorilor înscrişi, depun la birourile electorale documentele necesare acreditării, organizează sesiunile de training şi susţin activitatea observatorilor în secţiile de votare. De asemenea preiau, centralizează şi raportează neregulile comunicate de către observatori şi alegători în timpul scrutinului, prin intermediul unui call center.

Observatorul Electoral participă la sesiunile de training, la alocarea în teritoriu a echipelor de observatori şi la redactarea formularelor de observare.

Code for Romania pune la dispoziţia observatorilor aplicaţia mobilă pentru raportare în ziua scrutinului şi centralizează în timp real toate informaţiile transmise.

Rezistenta TV se ocupă de realizarea materialelor video de promovare a iniţiativei civice FiecareVot.

Centras pune la dispoziţie suport logistic.

Techsoup a oferit acces la contul de Google Grants pentru promovare online.

Declic este partener civic.

Centrul pentru Resurse Civice (Constanţa), Forum Apulum (Alba Iulia), Civica (Iaşi), Ghepart (Piteşti) organizează activitatea de observare pe plan local (training, acreditare, coordonarea şi susţinerea activităţii observatorilor în ziua votului).

Pe lângă aceste organizaţii, iniţiativa este sustinută de cele mai vizibile grupuri civice pe partea de comunicare, de publicaţii online şi de posturi radio şi TV, de personalităţi vizibile în viaţa publică şi de cetăţeni.

După încheierea fiecărui proces electoral, FiecareVot publică un raport al concluziilor observării şi un set de recomandări adresate autorităţilor, pentru o mai bună organizare a proceselor electorale viitoare.

Folosim „cookies” pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Navigând în continuare, vă exprimați acordul implicit pentru stocării lor pe dispozitivul dvs. Află mai multe