Despre

Despre autorii și susținătorii proiectului

Suntem un grup deschis și informal de cetățeni care vor să pună laolaltă priceperea și resursele pe care le are fiecare (networking, abilități tehnice, putere de convingere, expertiză legală sau administrativă, etc) pentru o Românie mai bună. Spunem asta nu la modul idealist-patriotard, ci la modul realist-egoist. Vrem o țară în care să ne fie mai bine. Știm că nu poate să ne fie mai bine dacă doar ne facem treaba bine pe domeniul nostru. Hai să facem un dream team civic.

Cine suntem?

Un grup de oameni care s-au întâlnit mai întâi pe net, după alegerile locale din 2016, apoi și în viața reală. Ne-au adus laolaltă interesul pentru a schimba a modul în care ne raportăm cu toții la viața civică în România. Ne-am strâns într-un grup pe Facebook pe care l-am numit „Geeks for Democracy”. Grupul e unul orizontal, neomogen, deschis oricui vrea să se implice. Proiectele grupului nu se limitează la această campanie de observare de alegeri. Ne găsești, cu nume și prenume, pe grupul de Facebook Geeks for Democracy

Cum și de ce ne-am adunat?

Mulți dintre noi ne cunoșteam deja din contexte profesionale. Cam cu toții ne câștigăm banii lucrând în domeniul privat, stând la birou, cu activități legate de digital, tehnologie, comunicare. Și cu toții dorim să mergem în continuare pe drumul nostru profesional, însă fără a ne izola într-o bulă de cristal. Nu vrem să facem un partid, nici un set nou de organizații nonprofit. Vrem însa să ne trezim pe noi înșine. Așa cum acum 10-15-20 de ani am început să învățăm împreună cum funcționează viața profesională (într-o vreme în care nu era foarte multă experiență în piață), vrem acum să ne școlim în cele civice.

De ce Geeks for Democracy?

Pentru că asta suntem (geeks - oameni care știu tehnologie și care cred că tehnologia poate fi folosită pentru a face lucrurile mai bune) și asta vrem să facem („democrație” poate că este un cuvânt abuzat, însă rămâne modul de raportare socială cu cel mai mare succes, o societate deschisă în care fiecare om să își poată exprima opiniile în mod liber, iar cei aleși sa fie cu adevărat reprezentanții celor care aleg)

Cine ne susține?

Alături de noi, la discutii și apoi în execuția efectivă, au venit prietenii noștri din lumea ONG-urilor: Funky Citizens, Centras, ProDemocrația, ExpertForum, CodeForRomania, Initiațiva Romania, Techsoup.

Politicienii se pregătesc de alegeri din timp

Punctul nodal al implicării societății în politică se întâmplă o dată la 4 ani. Vin alegerile parlamentare – e momentul în care se stabilește cine va ține frâiele pentru urmatoarea perioadă. Acest moment e de maximă importanță pentru clasa politică: se decide cine va administra bugetul țării - de 200 miliarde euro - pentru următorii 4 ani, cine numește persoanele în mii de funcții mai bănoase sau mai puțin bănoase.

Momentul alegerilor nu este suficient de luat în seamă de societatea în care trăim. O dovedește procentul de voturi exprimate (mult mai mic decât în alte țări, cu democrații consolidate), numarul mic de observatori independenți, votarea fără suficientă informare prealabilă.

Dedică-ți o zi din an pentru democrație

Noi vrem să schimbăm acest lucru. Dacă politicienii se mobilizează, de ce să nu o facem și noi, cetățenii? Vrem să luam în serios votarea, pentru ca cei care sunt votați să ia societatea în serios și să își ia îndatoririle în serios. Altfel, rămânem iar cu lamentări la bere.

Momentul implicării e acum. Poate că te-ai gândit că vrei să te implici, dar n-ai cu cine. Acum nu mai ești singur. Hai să dăm un exemplu la aceste alegeri. Vrem, la modul ideal, ca în fiecare secție din cele 18000 de pe teritoriul României să existe câte un observator. Prin prezența lui acolo alegerile pot fi corecte.