fbpx

Newsletter 2

N

Dragi observatori,

 Cum am promis, revenim cu informaţii utile despre program şi cu câteva instrucţiuni pentru observare.

La aceste alegeri, sesiunea de training pentru observatori se va desfăşura numai online, miercuri, de la ora 18, prin Zoom. Veți primi datele de conectare pe e-mail pe parcursul zilei de miercuri.  Veţi putea urmări înregistrarea începând de joi dimineața și în contul personal FiecareVot și pe www.fiecarevot.ro/training-locale-2020, dar vă recomandăm să vă logați pe Zoom pentru a putea pune întrebări în timpul trainingului.

Manualul Observatorului a fost publicat astăzi şi poate  fi accesat aiciManualul va fi accesibil și în contul personal al fiecărui observator de pe www.fiecarevot.ro

Codul pentru conectarea la aplicația Monitorizare Vot, pe care o veți folosi în ziua alegerilor, va fi trimis prin SMS sâmbătă. Alternativ, veți primi în contul dvs FiecareVot și fișele pentru a le putea tipări dacă nu puteți folosi aplicația. 

IMPORTANT! Dacă doriţi să vă schimbaţi opţiunea privind judeţul sau localitatea unde veţi observa, sau privind observarea staţionară/ în echipă mobilă, sau dacă v-aţi găsit după înscriere un partener de echipă, mai puteţi edita formularele de înscriere până pe 24 septembrie.

După încheierea înscrierilor, organizaţiile membre FiecareVot vor începe alocarea observatorilor pe secţii de votare; vineri sau sâmbătă veţi afla secţiile la care veţi observa. Vă rugăm să verificați e-mailul și contul dvs personal pentru a afla această informație și să ne contactați dacă nu aflați până sâmbătă seara.

IMPORTANT! Dacă aveți simptome care ar putea fi asociate COVID-19, vă rugăm să ne informați cât mai curând și să nu mergeți în secția/secțiile de votare duminică. 

 Programul observatorilor în ziua alegerilor 

Observarea procedurii de deschidere a secţiilor de votare începe la ora 6:00 atât pentru observatorii mobili, cât şi pentru cei staţionari. După ora 7:00 (ora la care începe votarea) observatorii staţionari rămân şi observă toată ziua la aceeaşi secţie, iar observatorii mobili rămân cam 45-60 de minute şi observă prima parte a votării, iar apoi vizitează alte secţii de votare (în total 8-10 secţii pe toată durata zilei alegerilor) şi observă votarea 45-60 de minute la fiecare secţie. La ora 21:00 (ora închiderii secţiilor de votare) toţi observatorii trebuie să se afle la secţiile unde vor observa numărarea voturilor – atenţie: după închiderea secţiei de votare nimeni nu mai are voie să intre.

Obligaţia de a urmări toate aspectele şi etapele zilei alegerilor nu înseamnă că nu avem voie să luăm o pauză. Rețineți însă că toate procedurile sunt la fel de importante pentru observare şi trebuie să le acordăm aceeaşi atenţie, chiar dacă unele par mai interesante decât altele.

 ATENŢIE! La alegerile locale putem vota numai la secţia la care suntem arondaţi cu domiciliul sau reşedinţa! Regula este valabilă pentru orice alegător – nu există prevederi speciale pentru observatori.

Dacă observăm la altă secţie decât cea la care suntem arondaţi (sau la mai multe secţii), observăm deschiderea la secţia la care suntem arondaţi, votăm acolo imediat după ora 7:00, rămânem să observăm prima parte a votării (cam 45-60 de minute) şi apoi plecăm să observăm la altă secţie.

 Relaţia cu membrii BESV

Odată ajuns la secţia de votare, observatorul trebuie să se prezinte preşedintelui şi membrilor biroului electoral al secţiei respective şi să le arate acreditarea. Dacă preşedintele exprimă obiecţii privitoare la prezenţa sau activitatea observatorilor, explicăm calm şi politicos că suntem acreditaţi oficial să observăm scrutinul. Ar fi bine să stabilim relaţii de amabilitate cu fiecare dintre membrii biroului, indiferent de afilierea politică a acestora.

 IMPORTANT! Dacă membrii comisiei nu poartă masca corect şi nu respectă măsurile de siguranţă, plecaţi din secţia de votare, notaţi în formularul de observare că nu se respectă regulile de siguranţă sanitară şi mergeţi să observaţi la altă secţie. Vă rugăm să ne contactați și pe noi în acest caz prin Telverde 0800 080 200. Nu trebuie să ne asumăm sub nicio formă riscul de a ne expune la infectarea cu coronavirus; siguranţa personală a fiecărui observator este mai presus de orice alte consideraţii.

Observatorii trebuie să clarifice în discuţiile la care iau parte faptul că nu au autoritatea de a remedia neregulile sau încălcarea legii, ci doar de a le semnala. Observatorii trebuie să informeze persoanele care au fost martori ai încălcării legii sau ai anumitor nereguli că au dreptul de a depune reclamaţii.

 Este recomandat ca observatorii să încerce să evalueze înţelegerea şi încrederea alegătorilor în procesul electoral, însă nu trebuie să întrebăm niciodată alegătorii cum au votat. De preferat ar fi să evităm să adresăm întrebări alegătorilor care nu au votat încă, deoarece acest fapt ar putea fi greşit interpretat.

 În toate conversaţiile la care iau parte, observatorii trebuie să reţină faptul că unele persoane pot încerca să manipuleze informaţiile pentru scopuri şi interese proprii. Când transmitem echipei FiecareVot concluziile observării (în fişele de observare sau la telefon) trebuie să facem întotdeauna distincţia între ce am observat direct şi ce ne-a fost transmis de alte persoane (şi cât de credibile considerăm că sunt informaţiile primite de la alte persoane).

 Este important să reţinem că unele erori din partea membrilor comisiilor de votare se pot datora mai degrabă lipsei de experienţă sau de instruire decât intenţiei deliberate de a compromite integritatea procesului. Pe de altă parte, neregulile intenţionate şi sistematice au într-adevăr potenţialul de a denatura procesul electoral.

 Eventualele nereguli constatate în derularea procesului electoral trebuie consemnate în fişa de observare (inclusiv prin intermediul aplicației Monitorizare Vot) şi aduse imediat la cunoştinţa preşedintelui biroului electoral al secţiei de votare – mai întâi printr-o sesizare verbală, apoi, dacă problema persistă şi/sau preşedintele nu ţine cont de sesizarea dumneavoastră verbală, redactaţi o sesizare scrisă (vă vom pune la dispoziţie un model de sesizare) pe care trebuie să o primească şi pentru care trebuie să vă dea un număr de înregistrare. În acest moment informaţi şi organizaţia care v-a acreditat de depunerea sesizării scrise. Dacă nici în urma sesizării scrise situaţia negativă semnalată nu este remediată prin intervenţia preşedintelui biroului electoral al secţiei de votare, comunicaţi acest lucru organizaţiei care v-a acreditat, care se va ocupa de transmiterea unei sesizări la biroul electoral judeţean.

 În cazul unor nereguli grave, cum ar fi introducerea în urnă a mai multor buletine de vot sau falsificarea proceselor verbale ce conţin rezultatele, observatorii trebuie să le semnaleze poliţiei  şi să ia legătura prin telefon cu organizaţia care i-a acreditat.

 În cazul în care se confruntă cu acte de violenţă sau ameninţări grave cu violenţa, observatorii trebuie să părăsească imediat zona; ei nu trebuie să rişte şi să se pună în pericol. Incidentele de acest gen trebuie comunicate imediat poliţiei.

 În relația cu mass media puteți răspunde la întrebări, dar trebuie să evitați declaraţiile care pot crea o impresie greşită – ţineți minte că nu puteți trage concluzii despre întregul proces electoral pe baza propriilor observații la o singură secţie de votare. De aceea vă rugăm ca, în cazul în care vi se solicită un comentariu, să le recomandaţi reprezentanţilor mass media să se adreseze echipei FiecareVot. Vă asigurăm că echipa FiecareVot va face publice concluziile relevante ale observării voastre pe măsură ce informaţiile de la observatori sunt centralizate.

 Iată şi ştirile ultimei săptămâni:

 Numărul observatorilor înscrişi se apropie de 400; ne bucurăm că ne-am strâns atât de mulţi, dar mai avem încă nevoie de mult mai mulţi, de aceea vă rugăm din nou să vă anunţaţi prietenii şi colegii cum pot să se înscrie până la 24 septembrie.

  • Autoritatea Electorală Permanentă a publicat aici un document care cuprinde reglementările pentru alegerile locale şi Ghidul birourilor electorale ale secţiilor de votare.
  • Până la training, puteți găsi informații utile pe pagina www.votcorect.ro 
  • Până la alegeri au mai rămas 5 zile.

 Pe aceia dintre voi care s-au înscris în ultima săptămână şi nu au primit primul brief îi rugăm să îl citească aici.

 Ne vedem la training!

Numai bine,
Echipa FiecareVot

Add Comment

By Septimius Parvu

Urmariti-ne in Social Media!

Dorim să ținem legătura cu voi, să vă informăm și să vă cerem suportul pentru a promova acțiunea de observare a alegerilor.