fbpx

Newsletter 1

N

Dragi observatori,

 Vă mulţumim încă o dată că aţi ales să vă implicaţi alături de noi în campania de observare a alegerilor FiecareVot.

 Începând din această săptămână veţi primi până la alegeri o serie de mesaje prin care vă vom informa despre desfăşurarea procesului electoral, despre rolul vostru ca observatori şi despre activităţile proiectului FiecareVot.

 Astăzi vă transmitem un mesaj foarte important: Codul de Conduită pentru observatori.

 Rolul acestui set de reguli (care se bazează pe Codul de Conduită al observatorilor ODIHR şi pe Declaraţia de Principii privind observarea internaţională a alegerilor) este să garanteze respectarea condiţiilor legale ale acreditării, să contribuie la siguranţa observatorilor şi la calitatea şi integritatea procesului de observare şi să ne ajute să ajungem la concluzii corecte, pe baza cărora vom face recomandări pentru o mai bună desfășurare a alegerilor viitoare.

Respectarea Codului de Conduită este obligatorie pentru toţi observatorii. 

Codul de Conduită al Observatorilor FiecareVot

 • Observatorii îşi vor desfăşura activitatea cu strictă imparţialitate, fără a exprima sau manifesta public nicio preferinţă pentru partidele sau formațiunile politice, candidaţii sau programele electorale ale acestora; nu se vor implica în campania electorală şi nu vor afişa însemnele sau sloganurile competitorilor electorali.
 • Observatorii îşi vor îndeplini îndatoririle într-o manieră discretă şi nu vor interveni în procesul electoral. Observatorii pot adresa întrebări reprezentanţilor administraţiei electorale şi altor autorităţi şi pot semnala eventualele nereguli, însă nu le este permis să dea instrucţiuni, să modifice deciziile birourilor electorale sau să împiedice buna desfăşurare a procesului electoral.
 • Observatorii vor urmări toate aspectele procesului electoral şi vor monitoriza toate etapele zilei alegerilor, inclusiv numărarea voturilor.
 • Observatorii îşi vor baza toate concluziile pe observaţii personale, directe, sau pe fapte sau dovezi clare şi convingătoare şi vor transmite în timp util organizaţiilor care i-au acreditat informaţii clare şi corecte.
 • Observatorii nu vor comenta procesul electoral în faţa reprezentanţilor mass media în numele proiectului FiecareVot sau în numele organizațiilor care i-au acreditat.
 • Observatorii nu îşi vor asuma riscuri inutile. Siguranţa personală a fiecărui observator este mai importantă decât orice alte consideraţii.
 • Observatorii vor respecta condițiile referitoare la protecția împotriva infectării cu COVID-19 pentru propria persoană și pentru ceilalți participanți la procesul electoral. Observatorii se vor abține de la observare dacă prezintă simptome sau consideră că, în urma contactului pe care l-au avut cu alte persoane, s-ar fi putut infecta cu COVID-19 și vor comunica orice suspiciune autorităților responsabile și organizației care îi acreditează.
 • Observatorii vor respecta drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, legislaţia naţională şi autoritatea membrilor administraţiei electorale.
 • Observatorii vor da întotdeauna dovadă de cel mai înalt nivel de discreţie, comportament profesional şi respect faţă de toţi participanţii la procesul electoral, fără discriminare.
 • Observatorii vor purta asupra lor documentele de identitate şi acreditarea şi se vor legitima în faţa membrilor administraţiei electorale sau a altor reprezentanţi ai autorităţilor implicate în organizarea alegerilor, la cererea acestora.
 • Observatorii vor participa la instructajul organizat de echipa FiecareVot şi vor respecta planul de repartizare în teritoriu şi instrucţiunile primite.  

 Cel mai important lucru pe care trebuie să-l reţineţi este că observarea alegerilor are în vedere doar integritatea procesului electoral şi în niciun caz susţinerea unui partid sau a unui candidat, iar cuvântul nostru de ordine este imparţialitatea. După cum aţi aflat deja de la înscriere, observatori pot fi doar cei care nu fac parte din partide politice şi nu se implică în campania electorală. Cu alte cuvinte, odată ce am ales să fim arbitri, nu putem fi jucători.

Ca să nu compromitem imparţialitatea şi credibilitatea observării, trebuie să avem grijă ca – pe toată durata campaniei – să nu purtăm şi să nu afişăm public însemnele electorale ale partidelor sau candidaţilor independenți, să nu îndemnăm alegătorii să voteze sau să nu voteze pentru un anumit candidat sau partid (inclusiv prin social media) şi să nu participăm la organizarea evenimentelor de campanie. 

Pe de altă parte, nu orice formă de participare este incompatibilă cu rolul observatorului: observatorii pot publica materiale informative, pot participa la evenimentele la care partidele şi candidaţii îşi expun programul, pot încuraja participarea la alegeri şi, desigur, votează potrivit opţiunii lor politice.

Codul de Conduită va fi inclus şi în Manualul Observatorului, pe care îl veţi primi în săptămâna dinaintea alegerilor. Între timp, puteți citi despre principalele reguli privind organizarea alegerilor locale pe platforma www.votcorect.ro

 Iată şi ultimele noutăţi:

 • La FiecareVot s-au înscris până acum aproximativ peste 1200 de voluntari. Organizaţiile implicate în proiect au început selecţia observatorilor, care va continua până la 24 septembrie, ultima zi de înscriere. Vă rugăm să vă anunțați familia, prietenii, colegii  și pe cine credeți că ar fi interesat și invitați-i să se înscrie.
 • Mai multe organizaţii membre FiecareVot au recomandat autorităţilor măsuri mai eficiente şi mai transparente pentru organizarea alegerilor (comunicatele pot fi citite aici şi aici) şi au solicitat Biroului Electoral Central transmiterea online a şedinţelor (comunicatul poate fi citit aici).
 • Pentru alegerile locale s-au înscris în total 256 042 candidaţi. Voluntarii de la votcorect.ro au centralizat datele publicate de Biroul Electoral Central şi au publicat statistici (inclusiv date comparate cu cele din 2016)  aici.
 • Autoritatea Electorală Permanentă a evaluat secţiile de votare în contextul măsurilor de siguranţă împotriva virusului COVID-19 şi a publicat statistica aici.
 • Până la alegeri au mai rămas 14 de zile.

 Vom reveni lunea viitoare cu mai multe informaţii; până atunci vă dorim o săptămână frumoasă.  Dacă aveţi întrebări, ne puteți contacta oricând pe pagina de Facebook.

 Echipa FiecareVot
#FiiObservator #Votează #27Septembrie

Add Comment

By Septimius Parvu

Urmariti-ne in Social Media!

Dorim să ținem legătura cu voi, să vă informăm și să vă cerem suportul pentru a promova acțiunea de observare a alegerilor.