fbpx

Concept FiecareVot

C

CINE SUNTEM?

Campania FiecareVot a început la alegerile din 2014 şi a continuat la fiecare scrutin organizat până în prezent. De atunci, numărul organizaţiilor societăţii civile care participă la FiecareVot a crescut, iar începând cu 2016 proiectul a devenit mai amplu. În cifre, în 2016, la parlamentare am acreditat 1200 de observatori, la referendumul pentru familie din 2018 peste 850 de observatori, iar la europarlamentarele din 2019 am trimis în secții 1300 de observatori, care au acoperit peste 3000 de secții din cele peste 19.000 organizate în țară și în străinătate.

Coaliția a avut o structură fluidă în ultimii ani, iar în 2019 este coordonată de Expert Forum și Geeks for Democracy și compusă din organizații din București și din țară, din orașe precum Iași (Civica), Cluj (Centrul pentru Studiul Democrației), Curtea de Argeș (Ghepart), Craiova (Asociația Pro Democrația) sau Constanța (Centrul pentru Resurse Civice).

Campania FiecareVot este independentă de orice partid politic sau de competitori și se bazează pe activitatea voluntară a membrilor coaliției și a observatorilor.

DE CE ESTE IMPORTANT CE FACEM?

Observarea are mai multe scopuri: previne frauda, angajează cetățenii în procesul democratic și ne oferă informații cu privire la ceea ce trebuie îmbunătățit în organizarea alegerilor.

1)     Observarea previne frauda – suntem adesea întrebați care este impactul campaniei FiecareVot. Pe lângă partea cuantificabilă, considerăm că cel mai mare impact este acela al prevenției. Un observator într-o secție de votare poate, prin simpla prezență, să prevină o neregulă. Probabil nu vom acoperi niciodată toate secțiile de votare, dar faptul că la mergem în 2-3000 de secții, iar partidele politice nu cunosc care va fi următoarea secție unde va ajunge un observator Fiecare Vot este un element surpriză important pentru reducerea tentativelor de încălcare a legii.

2)     Am oferit în ultimii ani singurul raport de monitorizare alternativ. Suntem singurii care au publicat în ultimii ani un raport de monitorizare care să ofere o variantă alternativă față de poziția guvernamentală sau a partidelor politice.

În 2019, raportul Fiecare Vot a fost singurul care a contrazis, cu argumente, declarațiile comisiei parlamentare conduse de Olguța Vasilescu conform cărora alegerile ar fi fost fraudate. Ne-am bazat pe datele strânse de observatori, care au concluzionat că peste 60% din președinții de secții de votare nu au înțeles prea bine ce au de făcut.

3)     Am contribuit semnificativ la schimbarea legislației. Pornind de la datele strânse prin intermediul observatorilor, despre situația din secțiile de votare, și prin intermediul platformei www.votcorect.ro, am reușit să contribuim la introducerea în legea electorală a unor oportunități de vot pentru alegerile prezidențiale: vot prin corespondență, vot în avans și prelungirea perioadei de vot, după ora 21. Datele strânse în cadrul misiunii de observare au fost esențiale pentru a putea aduce argumente.

4)     Este o construcție pentru alegerile viitoare, o consolidare constantă a capacității noastre de a observa alegerile și de a ne implica civic. Chiar dacă ni se pare că alegerile prezidențiale nu au aceeași miză ca altele, credem că observarea fiecărui tip de alegeri ne ajută să construim  pe termen lung. Așa ne dezvoltăm capacitatea și ținem observatorii implicați.

5)     Observarea este o experiență socială și civică. Observarea în sine este o experiență. Este adevărat că nu plătim observatorii, însă le oferim posibilitatea de a interacționa cu noi comunități, de a înțelege mai bine cum interacționează locuitorii unei comune din Călărași sau din Maramureș, dar și de a vedea cum se organizează alegerile la secția de votare de la ei din cartier. Mulți dintre observatorii acreditați la alegerile trecute s-au întors încântați din aventurile lor în secțiile de votare unde și-au petrecut duminica.

6)     Suntem singura coaliție care oferă asistență pentru alegători (în afara liniilor deschise de AEP / BEC și care pot fi uneori imposibil de accesat). Pe 8-10 și 22-24 organizăm un call center cu juriști, unde răspundem la toate întrebările sau sesizările legate de vot. Între timp, administrăm pagina www.votcorect.ro, unde oferim răspunsuri la întrebări frecvente legate de alegeri și asistăm alegătorii care fac sesizări. La ultimele alegeri, numai pe Votcorect.ro am avut 1500 de sesizări, la care se adaugă câteva mii de telefoane și mesaje.

Materiale vizuale pot fi descărcate aici.

——-

APELUL DE CANDIDATURI

Coaliția Fiecare Vot continuă campania de monitorizare a proceselor electorale și lansează înscrierile pentru observatori la alegerile prezidențiale din noiembrie 2019.

Organizațiile membre vor monitoriza votul în secții din țară și din străinătate, pentru cele două tururi de scrutin, pentru votul în avans (vineri-sâmbătă) și pentru ziua de duminică. Persoanele interesate trebuie să aibă cetățenia română, drept de vot și să nu facă parte dintr-un partid politic.

Înscrierile se fac exclusiv online, prin platforma Fiecarevot.ro, coordonată de Geeks for Democracy. Pentru primul tur, termenul limită este 2 noiembrie pentru străinătate și 5 noiembrie pentru țară. Recrutarea și acreditarea observatorilor, organizarea sesiunilor de training, coordonarea echipelor de observatori și susţinerea activităţii acestora în zilele alegerilor, precum şi raportarea concluziilor se realizează de către organizații active la nivel național:  Expert Forum, Observatorul Electoral, Centrul pentru Resurse Civice (Constanța), Centrul pentru Studiul Democrației (Cluj), Asociatia Pro Democratia Club Craiova, Civica (Iași), GHEPart (Curtea de Argeș).

 Completarea formularului durează 15 minute și implică o declarație pe proprie răspundere, conform căreia persoanele care se vor înscrie nu fac parte din partide politice. Activitatea nu este remunerată. 

Observarea alegerilor vizează exclusiv integritatea procesului electoral, de aceea, observatorii trebuie să fie fără excepție imparțiali și să nu se implice în campania electorală. Toți observatorii încep activitatea cu o oră înainte de deschiderea secțiilor de votare și o încheie după ora 21:00, odată cu închidere secțiilor. 

 Se vor organiza sesiuni de pregătire online (cu sprijinul Rezistența TV) și offline pentru observatori înaintea alegerilor, în București și în țară. În ziua scrutinului, fiecare observator va completa fişe de observare sau va putea utiliza aplicația pentru smartphone realizată de Code4 România și va fi în legătură continuă cu echipa FiecareVot, online și prin call-center 0800 080 200. 

 Pe baza concluziilor extrase, FiecareVot și partenerii săi vor face recomandări autorităților competente pentru o mai bună desfășurare a alegerilor viitoare. Rapoartele Fiecare Vot sunt singurele care au fost publicate de organizații neguvernamentale în ultimii ani și au oferit o perspectivă alternativă față de cea a partidelor politice sau cea guvernamentală asupra procesului electoral.

 Toate detaliile privind înscrierea se găsesc pe www.fiecarevot.ro.

 FiecareVot este o iniţiativă civică pentru observarea alegerilor şi referendumurilor. 

Scopul activităţii observatorilor este acela de a identifica şi semnala autorităţilor şi publicului neregulile survenite în procesul electoral. FiecareVot se bazează în primul rând pe efortul voluntar si neremunerat al cetăţenilor neafiliaţi politic, cu spirit civic. Până acum peste 3000 de cetăţeni au participat la observare prin intermediul platformei FiecareVot.

 FiecareVot a început la alegerile din 2014 şi a continuat la fiecare scrutin organizat până în prezent. De atunci, numărul organizaţiilor societăţii civile care participă la FiecareVot a crescut, iar începând cu 2016 proiectul a devenit mai amplu. În cifre, în 2016, la parlamentare am acreditat 1200 de observatori, la referendumul pentru familie din 2018 peste 850 de observatori, iar la europarlamentarele din 2019 am trimis în secții 1300 de observatori, care au acoperit peste 3000 de secții din cele peste 19.000 organizate în țară și în străinătate.

Add Comment

By Septimius Parvu

Urmariti-ne in Social Media!

Dorim să ținem legătura cu voi, să vă informăm și să vă cerem suportul pentru a promova acțiunea de observare a alegerilor.